Microsoft SQL Server 2016 - parannuksia ja uudistuksia

23. helmikuuta 2017

Tämänkertainen blogikirjoitus on tekninen katsaus tietokantapuolelle. Microsoft mainostaa uuden SQL Server 2016 -version sisältävän suurimman loikkauksen eteenpäin vuosikymmeneen. Virallinen julkaisu oli jo vuoden 2016 alkupuoliskolla, mutta ominaisuuksia kannattaa edelleen tarkastella, sillä ensimmäinen Service Pack julkaistiin hiljattain marraskuun puolivälissä. Uusinta SQL Serveriä on saatavilla enää vain 64-bittisenä. Osa ominaisuuksista on saatavilla vain kattavimpaan Enterprise-versioon, mutta jo Standard-tasolla on mukana paljon uutta.

Suorituskyvyn luvataan parantuvan heti version vaihtuessa. Lisäksi uusi SQL Server tarjoaa helpompia tapoja seurata tietokantakyselyiden nopeutta. Optimoinnin luvataan sujuvan selvästi aiempaa helpommin. Näin sovellukseen tai raportointiin voi olla saatavilla huomattavaa nopeutusta yksinkertaisilla toimenpiteillä. Kukapa ei haluaisi. Integraatiopalveluissa on parannettu yhteyksiä muihin tietokanta-alustoihin ja mm. viimeisimpään Excel-formaattiin. Azure-tukea on toki myös mukana. Kehittäjän työkaluilla voi luoda ja ylläpitää myös edellisten SQL Server -versioiden (2012 ja 2014) integraatiopaketteja. Debuggaustoimintoihin on tullut uusia ominaisuuksia, joten virheiden paikallistaminen pitäisi onnistua aiempaa tehokkaammin.

SQL Server 2016 sisältää kehittäjälle muutamia pieniä parannuksia, joilla kuitenkin voi olla merkittävä vaikutus toimintojen automatisoinnissa tai tehostamisessa. Proseduureja, näkymiä, funktiota ja triggereitä voi skriptata create or alter -syntaksilla, jolloin sama skripti kelpaa sellaisenaan tietokantaan, olipa siellä kyseinen ominaisuus jo ennestään tai ei. Tietokantakyselyihin on tullut myös sisäänrakennettu ominaisuus muotoilla tulokset suoraan json-formaattiin "for json" -komennolla. Tämä pohjustaa hyvin mobiilitoteutuksia, sillä mobiilisovelluksiin tietoa välitetään tyypillisesti tehokkaassa json-muodossa.

Reporting Servicen osalta viimeisimpiä uudistuksia on tullut tammikuussa 2017. Power BI -raportteja voi nyt tuoda myös Reporting Servicessä käytettäviksi. Tämä parantaa selvästi raportointiin saatavilla olevaa grafiikkaa ja tuo monipuolisemmat työkalut helpommin käytettäviksi. Näiden ominaisuuksien kehittäminen osaksi SQL Serverin Reporting Serviceä on kuitenkin edelleen työn alla, joten kannattaa seurata tilannetta vielä vähän aikaa. Muutoinkin uusia raporttielementtejä on jo tarjolla ja kehittäjän hallintatyökalut on pistetty aivan uusiksi. Lisäosan avulla mobiiliraportointia on saatavilla jo nyt. Raportit laaditaan käyttäen html5-standardeja, jolloin ne toimivat kaikissa moderneissa selaimissa. Raportin saa nyt parilla klikkauksella myös suoraan PowerPoint-muotoon aiempien vaihtoehtojen lisäksi (Excel, Word ja pdf). Tulostaminen on lisäksi uusittu täysin, joten joissakin työasemissa ongelmia aiheuttanut ActiveX-komponentti jää historiaan.

 

Marko Asikainen
Arc Technology Oy