Arc Kide ja Microsoftin palvelimet

29. kesäkuuta 2016

Hyvä ratkaisu vaatii aina kunnon perustan. Uuden Arc Technologyn ratkaisut perustuvat kahteen erilaiseen alustaan. Arc Kide ratkaisut perustuvat Microsoftin teknologia-alustaan, kun taas Arc Peoplen taustalla on Oraclen tietokanta ja Oraclen tukema palvelinlaitteisto. Arc Peoplen tekniseen puoleen keskitytään tulevissa blogeissa.

Tämän kertaisessa blogissa käydään läpi Microsoftin palvelinten elinkaaria. Microsoft tarjoaa palvelinten hallintaan tukipalvelua tietyn ajan sen julkaisun jälkeen. Tämän jälkeen korjataan noin viiden vuoden ajan kriittiset tietoturvapoikkeamat, joita jaetaan päivityspakettien mukana. Microsoft käyttää suomenkielisillä sivullaan tukipalvelusta nimeä perustuki tai mainstream-tuki ja tämän jälkeen jatkuvasta ajanjaksosta nimeä laajennettu tuki tai extended-tuki.

Windows Server 2008 ja 2008 R2 -palvelimen elinkaari on alkanut nimensä mukaisesti vuonna 2008 ja perustuki on päättynyt 13.1.2015. Tietoturvapäivityksiä on saatavilla kuitenkin 14.1.2020 saakka, joten mitään kiirettä palvelimen uusimiseen ei vielä välttämättä ole. Windows Server 2012 ja 2012 R2 osalta perustukea on saatavilla 9.1.2018 saakka ja tietoturvapäivityksiä vuoteen 2023 saakka. Windows Server 2012 R2 on viimeisin tällä hetkellä tarjolla oleva palvelinversio. Microsoftilta on tulossa Windows Server 2016 todennäköisesti syksyllä, mutta siitä on saatavilla vasta teknisiä esiversioita.

SQL Serverin osalta tuettuja versioita on useampi, vaikka 2005-version extended-tuki päättyi tänä keväänä. SQL Server 2008 R2 versioon tietoturvapäivityksiä on saatavilla heinäkuuhun 2019 saakka. 2012 version perustuki on voimassa 11.7.2017 saakka ja extended-tukea on saatavilla vuoteen 2022 saakka. Viimeisin Service Pack on julkaistu joulukuussa 2015. Uudempi versio on SQL Server 2014, joka on julkaistu kesäkuussa 2014. Tässä perustukea on saatavilla heinäkuuhun 2019 saakka ja tietoturvapäivityksiä vähintään vuoteen 2024 saakka. 

SQL Serveristä seuraavaksi on tulossa jo versio 2016, mutta sitä ei vielä saa tuotantokäyttöön. Tähän on kuitenkin tulossa monia mielenkiintoisia uudistuksia. Versio on alusta alkaen suunniteltu myös pilvipalveluihin paremman skaalautuvuuden kautta. Suorituskykyyn Microsoft lupaa huomattavaa parannusta edellisistä versioista. Raportoinnin osalta perinteiset SSRS-raportit ja graafisempaan ulkoasuun perustuvat Power BI -analysointityökalut tulevat saataville myös mobiilikäyttöliittymiin.

Jos yritykseenne on suunnitteilla Arc Kide ratkaisu ja palvelinsalista löytyy jo SQL Serverin versio 2012 tai uudempi, on tämä hyvä pohja. Sovellus ei kuormita SQL Serveriä merkittävästi ja soveltuu yleensä hyvin asennettavaksi muiden tietokantojen kanssa samaan SQL Serverin instanssiin. Sen lisäksi tarvitaan vain palvelin sovellusasennusta varten. Jos oma palvelinsali ei ole tavoitteena, tarjoamme myös vaivatonta tapaa asentaa kokonaisratkaisu kumppanimme palvelinsaliin tai vaikkapa Azureen. Me pidämme huolen siitä milloin palvelimia on tarvetta uusia ja mihin versioon milloinkin kannattaa siirtyä.

 

Marko Asikainen

Arc Technology Oy